Wat is shiatsu?

Shiatsu is een Chinese geneeswijze, een oosterse manuele therapie, die in hoge mate verfijnd is in Japan. In ieder mens stroomt levensenergie door een netwerk van banen, de meridianen. Bij een verstoring of een blokkade in één of meerdere meridianen kunnen klachten optreden, bijvoorbeeld vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, stress, hoofdpijn, nek-, schouder- of rugklachten. Het woord ‘shiatsu’ betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. Het wordt ook wel acupressuur genoemd.

Doel van iokai shiatsu

De shiatsutherapeut krijgt door te vragen naar de klachten inzicht in de conditie van de persoon. Hierna voelt hij reflexzones op de rug en/of de buik (hara). Dit geeft aan waar verstoringen zijn. Bij iokai shiatsu hoort altijd het werken met een actieve hand en een passieve, luisterende hand. Tijdens de behandeling gebruikt de therapeut zijn zwaartekracht om stabiele druk op het lichaam uit te oefenen met de handpalmen, vingers, duimen, ellebogen of knieën. Hij volgt hierbij het verloop van de meridiaan. Ook gebruikt hij mobilisaties van gewrichten en strekkingen om de doorstroming van energie te bevorderen. Er worden dus geen instrumenten gebruikt. De gelijkenis met acupunctuur wordt vaak gemaakt, maar het verschil is dat er geen naalden worden gebruikt om de blokkades in de meridianen op te heffen.

Het doel van shiatsu is de zelfgenezende werking van het lichaam te bevorderen en de levensenergie vrij te maken en te stimuleren, zodat die weer goed door kan stromen. Zo kan de therapeut samen met de cliënt het probleem verminderen of oplossen. Op deze manier kunnen ook langdurige klachten worden verholpen. Verder wordt ook het evenwicht tussen lichaam en geest versterkt.

Shiatsu is altijd fijn om te ondergaan. De behandeling is ontspannend en de aanrakingen zijn invoelend. Gelukkig hoeft men niet ziek te zijn om te genieten van een shiatsubehandeling.

De voordelen van shiatsu:

  • Versterking van de basisconditie
  • Vitaliserend en verkwikkend
  • Maakt evenwichtiger
  • Ontspannend en kalmerend voor het zenuwstelsel
  • Verhoging van het lichaamsbewustzijn
  • Brengt lichaam en geest in balans
Contact

Rainer Berger
Shiatsutherapeut
Fysiotherapeut

Willem de Clercqstraat 6
7545 VD Enschede

053-4776221
rainerberger@hetnet.nl

Route